torsdag 5 juli 2018

Halvvägstatistik

Jag har utfört en mycket omfattande och avancerad analys över #kivaVM tippningen, dvs suttit och tänkt medan jag sk*t på utedasset och här är resultatet.

Endast 8 av totalt 64 matcher kvarstår i VM, men i själva #kivaVM är vi nu först halvvägs då 40 poäng har delats ut och 40 poäng ännu kommer att delas ut av den naturliga orsaken att ju längre vi når i VM desto värdefulla är rätt tippning. Flera förhandsfavoriter har fallit ut redan, då Tyskland inte ens kom vidare från gruppspelet så gick 1107 poäng upp i rök, dvs över 12 % av alla poäng som delas ut (112 st tippare gånger 80 max poäng = 8960 poäng). Men låt oss börja med gruppspelet.

Gruppspel

Tippa vem som kommer vidare från gruppen, rätt land = 1 poäng
Totalt delades det ut max 16 poäng efter grundspelet.

Grupp A





Grupp A gick ganska långt som det hade tippats, dvs förhandsfavoriterna Uruguay och Ryssland gick vidare.

Grupp B

Grupp B gick också långt enligt förhandsplanerna, alla hade tippat att Spanien går vidare och 9/10 att Portugal gör det.

Grupp C



Även grupp C gick långt som det hade tippats med Frankrike och Danmark som etta och tvåa i gruppen.

Grupp D


I grupp D höll det på att gå galet för Argentina som först i slutminuterna i sin match mot Nigeria lyckades vinna matchen och fälla ut Nigeria. Det betydde att de två lag som tippats som de lag som går vidare långt stämde överens med verkligheten.

Grupp E


I denna grupp så fanns det inte så tydligt två favoriter, men det var ändå de två lag som hade mest tippats gå vidare, Brasilien och Schweiz som gjorde det.

Grupp F

Klart att den absolut största överraskningen kom i grupp F. 99 % hade tippat att Tyskland går vidare, men de lyckades inte göra mål mot Sydkorea som i stället i slutet gjorde två och därmed blev Tyskland sist i gruppen som vanns av Sverige.

Grupp G


Denna grupp, som grupp A, avgjordes redan efter de två första omgångarna och Belgien och England spelade sedan i sista matchen om gruppvinsten, eller spelade och spelade, de hade båda litet av B-lag på planen. Kanske främst för att den ena halvan av slutspelskartan på förhand verkar lättare än den andra. Det var sist och slutligen inte många som förlorade poäng från denna grupp.

Grupp H


Här föll ena förhandsfavoriten Polen efter två förluster i rad och i den sista omgången så spelade Japan taktiskt försiktigt de sista minuterna för att hålla ställningen då Colombia ledde mot Senegal. Både för att inte släppa in mål, men också för att inte få varningar, det visade sig att Japan gick vidare pga bättre fairt play poäng. Japans avancemang var den tippningen, 16 %, som minst hade tippat rätt.

Åttondedelsfinaler

Tippa vem som kommer till kvartsfinal, rätt land = 2 poäng
Totalt delades det ut max 16 poäng efter åttondedelsfinalerna.

Åttondelsfinalerna hade de största överraskningarna då t.ex. både Portugal och Spanien åkte ut. Och på förhand med tanke på hur lagen tippats nå kvartsfinalen så är den andra halvan av slutspelskartan svagare än den andra. Faller Brasilien och Frankrike ut, så är det inte så mycket poäng som kammas in av tipparna.



Japan var närmast att göra den största sensationen då de ledde med 2-0 mot Belgien. Endast tre tippare hade tippat att de når kvartsfinal. Annars var det nog den övre halvan av tippningarna som mest slog ut.

Kvartsfinalerna

Tippa vem som kommer till semifinal, rätt land = 4 poäng
Totalt delades det ut max 16 poäng efter kvartsfinalerna.

I skrivandets stund vet ingen ännu hur det går i kvartsfinalerna, men vi vet hur det tippats att lag går till semifinaler och det är enligt följande:

 


Brasilien högst uppe, medan endast två tippare har tippat att Ryssland går till semifinal.

Semifinalerna

Tippa vem som kommer till final, rätt land = 4 poäng
Totalt delades det ut max 8 poäng efter kvartsfinalerna.

Här samma sak, vi vet inte hur det går, men vi vet vem som tippats nå finalen.


Det är en överraskande hög mängd som tippat Brasilien är i final, över 50 %, medan ingen trott Ryssland gör det.

Finalen

Tippa vem som blir världsmästare, rätt land = 8 poäng
Totalt delades det ut max 8 poäng efter finalen.

Nästan 1/3 har tippar Brasilien blir världsmästare, medan ingen har tippat att Sverige eller Ryssland blir det. Faller Brasilien ut mot Belgien är det inte många som får poäng för världsmästaren.

Skyttekung och Messi vs CR7

Tippa vem som är bättre, Messi eller CR7 = 8 poäng
Tippa från vilket land skyttekungen kommer ifrån, rätt land 8 poäng
(ifall flera blir skyttekungar, så är alla länder spelarna kommer från rätt)
Totalt delas det ut max 16 poäng skyttekungskunskap.




Kampen mellan Messi och Cristiano Ronaldo avgjordes snabbt då Ronaldo gjorde hattrick i sin match mot Spanien medan Messi missade straff mot Island och då bägge lagen föll bort från kvartsfinalerna så delades 8 poäng ut i ett rätt så tidigt skede.

Skyttekungen är inte ännu avgjord, men just nu ser det ut som om det är Kane med sina 6 mål och England som är rätta svaret. Kvar i tävlingen med flera mål är Lukaku 4 mål för Belgien, Dzyuba och Cheryshev med 3 mål för Ryssland, Mbappe 3 mål för Frankrike och Cavani med 3 för Uruguay.

Vem vinner? Och priset?

Men vem vinner? Allt är öppet ännu och som vi alla vet, den bästa tipparen vinner! Och vem den bästa än är, så nu har jag lyckats fixa ett pris värdig vinnaren, nämligen VM-pokalen som en pins + Borgå lakrits!

Bild på första pris: 2018 FIFA World Cup Russia™ Pin Trophy



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar